Mazajā Ģildē 9.aprīlī pirmizrādi piedzīvos monoizrāde "Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam", kurā stāstīts par Emīliju Benjamiņu (1881 - 1941), sievieti, kas ar avīzēm, reklāmām, romāniem un modi uzbūvēja sev karaļvalsti Latvijā, portālam "Delfi" pavēstīja izrādes veidotāji.

Kā stāsta izrādes režisore un scenārija autore Baņuta Rubesa, par preses magnāti Benjamiņu varētu uzņemt veselu seriālu, tāpēc izrādei "Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam", pētot vēstures materiālus, izvēlēti tikai paši nozīmīgākie Emīlijas dzīves notikumi.

Neoficiāli par Lavijas karaļpāri kronētie Emīlija un Antons Benjamiņi bija preses magnāti, vispieprasītākā dienas laikraksta "Jaunākās Ziņas" un ģimenes žurnāla "Atpūta" īpašnieki un izdevēji. Emīlija Benjamiņa vienmēr ap sevi pulcējusi diplomātus, rakstniekus, māksliniekus un citus smalkāko aprindu pārstāvjus. Benjamiņas gaitas bijušas ne vien kafijas tantiņu sarunu tēma, bet arī aktuāls temats, ko regulāri apspriest tā laika žurnālistiem.

"Izrādes skatītāji varēs redzēt mūsu Benjamiņu - sievieti-lokomotīvi, kura mēģina izskaidrot modernā cilvēka būtību. Mūs interesē viņas attieksme pret varu," stāsta režisore.

"Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam" līdzinās brīvai improvizācijai, kurā skatītājs būs iesaistīts dialogā, ļaujot viņam it kā nejauši kļūt par līdzdarbojošos personāžu.

Izrādes gaisotni radīs aktrise Indra Burkovska, kura iejutusies Benjamiņas lomā.

"Šoreiz mēs negājām ierasto ceļu, kad aktieris mācās jau gatavu lugas tekstu. Izrādi ar režisori veidojām etīžu formā, kopīgi meklējot tās lietas, notikumus, frāzes un nianses, kas palīdz izjust un atklāt Benjamiņas personību," stāsta Burkovska.

Izrāde iecerēta trīs daļās, un notiks vairākās telpās. Skatītājiem būs iespēja iejusties diametrāli pretējās noskaņās - no pamestas telpas aukstā tukšuma līdz greznai pieņemšanai pie Emīlijas Benjamiņas.

Izrādes veidotāji: scenārija autore un režisore Baņuta Rubesa, aktrise Indra Burkovska, scenogrāfe Dace Džeriņa, kostīmu māksliniece Iveta Vecenāne, uzikālā partitūra un dziesmas - Niks Gothams, producents - Mūzikas un mākslas atbalsta fonds.

Biļetes uz izrādēm pieejamas visās "Biļešu Servisa" tirdzniecības vietās no 24.marta un internetā vai iegādājamas pie producenta. Vairāk informācijas - www.benjamina.lv.

$bslink="http://www.bilesuserviss.lv/lat/concerts/varia/?show=11775"; include("/www/htdocs/whatson/includes/bs.inc"); ?>


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!