Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) 26.februārī pirmizrādi piedzīvos izrāde "Zilākalna Marta", ko režisors Alvis Hermanis veidojis pēc aculiecinieku atmiņām un Jāņa Arvīda Plauža grāmatas, portālam "Delfi" pavēstīja teātra pārstāvji.

Izrādē lomās būs Maija Apine, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Jevgeņijs Isajevs, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Elita Kļaviņa, Iveta Pole, Andis Strods, Liena Šmukste, Sandra Zvīgule un Kaspars Znotiņš.

Izrāde ir par parastu latviešu lauku sievieti Zilākalna Martu, kurai piemita dziednieces un pareģes spējas. Sava mūža laikā viņa palīdzēja  tūkstošiem cilvēku no visas Latvijas.

Zilākalna Marta īstajā vārdā Marta Rācene dzimusi 1908.gada 30. martā Dauguļu pagasta Mazbrenguļos. Martas māte Anna ir bijusi dziedniece, tēvs Pēteris gājis bojā no bandītu rokas. Vectēvs Mārtiņš ir bijis pirmais Baltijas ģenerālis cara goda pulkā, vecmāte nodarbojusies ar dziedniecību. Martas brālis Jānis Rācenis, latviešu leģionārs, pazudis bez vēsts.

Pirmo reizi Martas dotības esot parādījušās, kad smagi saslimis brālis. No aiziešanas viņu izglāba Marta, kura tad pa īstam apzinājās savas spējas. Uzliekot rokas viņa, izdziedinājusi arī tēvu no muguras un galvas sāpēm.

Pēckara gados Marta dzīvo Zilākalna Zažēnos, kur sāk dziedināt pa īstam, un kopš tiem laikiem tautā viņu dēvē par Zilākalna Martu.

Zilākalna Marta mirusi 1992.gada 22.maijā un apglabāta Iecavas Sila kapos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!