Valmieras Drāmas teātra (VDT) Mazajā zālē 7.decembrī notiks pirmizrāde "Marionetēm" - jaunā režisora Viestura Meikšāna otrajam iestudējumam Valmierā. Uzveduma pamatā ir pasaulslavenā zviedru režisora un literāta Ingmara Bergmana scenārijs 1980.gadā tapušajai kinofilmai "No marionešu dzīves", portālam "Delfi" pavēstīja teātra literārās daļas vadītāja Edīte Tišheizere.

Topošajam iestudējumam ir zināma līdzība ar Viestura Meikšāna iepriekšējo izrādi, Vasilija Sigareva "Fantomsāpēm". Visnotaļ smagos psiholoģiskos pārbaudījumus, kas izturami varoņiem, režisors atrisina vieglā un nepiespiestā formā. Sižeta galvenā līnija ir precēta pāra, Petera (Imants Strads) un Katrīnas (Māra Mennika vai Inga Siliņa) Ēgermaņu sarežģītās attiecības. Viņu izturēšanos citādi kā par destrukciju nosaukt būtu grūti, bet tikpat liela kā tieksme ārdīt un sāpināt vienam pret otru, ir viņu abpusējā vēlēšanās būt kopā. Izrādes mērķis ir atklāt cilvēka iekšējo konfliktu iemeslus: kā mūsdienīgi intelektuāli cilvēki, ar kuriem skatītājs var viegli identificēties, cenšas atrast risinājumu iekšējām pretrunām.

Kopā ar Viesturu Meikšānu strādā jaunais, bet jau starptautisku atzinību ieguvušais scenogrāfs Reinis Suhanovs. Scenogrāfijas koncepcija ir ietverta Ingmaram Bergmanam tuvā pretstatu spēlē - "čuksti un kliedziens", kas ietver tuvplāna un metafiziskā plašuma dimensijas. Izrādes vide akcentē aktierspēli un tajā pašā laikā rada it kā noslēgtu un nenosakāmu telpu bez logiem un durvīm. Izrādei kostīmus veido mākslinieces Ieva Veita un Rūta  Briede.   

Lomās - aktieri Ilze Pukinska (Kordēlija Ēgermane), Ilze Lieckalniņa (Katrīna Krafta), Januss Johansons (Tims),  Inese Ramute (profesore Jensena), Mārtiņš Liepa (inspektors Šigenbaums), Madars Zvagulis (Marko Ēgermans).

Ingmars Bergmans (1918 - 2007) ir iestudējis 170 izrādes, uzņēmis 62 filmas, daudzām no tām pats arī rakstījis scenāriju.

Scenāriju filmai  "No marionešu dzīves" Bergmans sarakstīja un filmu uzņēma Vācijā, kur bija devies pēc tam, kad Zviedrijas varas iestādes viņu nepamatoti apsūdzēja par nodokļu nemaksāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!