Latvijā tiks iestudēts pasaulslavenais mūzikls "Les Misérables" latviešu valodā, un iestudējuma vadību uzņēmies teātra un kino režisors Gatis Šmits. Mūzikla izrādes skatītāju vērtējumam piedāvās 2008. gada janvārī Ķīpsalas hallē.
"Priecājos, ka mūzikla radošajai komandai piebiedrojies Gatis Šmits – viens no interesantākajiem un talantīgākajiem jaunās paaudzes režisoriem," norāda mūzikla producents Viesturs Tīle. "Esmu pārliecināts, ka režisors lieliski tiks galā ar vērienīgo un skatuviski sarežģīto mūziklu "Les Misérables" un šajā brīnišķīgajā darbā ienesīs arī pasaules vēsmas. Šis mūzikls ir izaicinājums visai radošajai grupai, jo tik grandiozs mūzikls līdz šim Latvijā vēl nav iestudēts," stāsta Tīle.

Gatis Šmits uzsver: "Piedāvājumu veidot "Les Misérables" uztveru kā vienreizēju iespēju strādāt sev līdz šim nezināmā žanrā. Arī Latvijas teātra tradīcijā mūzikls kā tīra žanra paraugs pagaidām ir maz zināms. "Les Misérables" ir vērienīgs un emocionāli piesātināts darbs. Esmu pārliecināts, ka tas var sagādāt skatītājiem spēcīgu pārdzīvojumu."

Teātra un kino režisors Gatis Šmits studējis filozofiju Latvijas Universitātē, 1996. gadā Latvijas Kultūras akadēmijā ieguvis bakalaura grādu teātra režijā, 2003. gadā Ņujorkas Universitātes Tiša mākslas skolā ieguvis maģistra grādu kino režijā. Viņš ir iestudējis izrādes "Naži vistās" (Dailes teātris, 2006), "Tas notika ar viņiem" (Jaunais Rīgas teātris, 2007), "Augļu koks ir Jāzeps" (Latvijas Nacionālā opera, 2007) u. c.

2005. gadā Gatis Šmits saņēmis balvu "Lielais Kristaps" par labāko režiju un labāko īsfilmu "Aģents iemīlas", kas bija viņa diplomdarbs Ņujorkas Universitātē. Filma piedalījusies arī Klermontferānas festivāla (Clermont-Ferrand Short Film festival) starptautiskajā konkursā. Šmits ir arī viens no četriem režisoriem jaunajai, skatītāju un kritiķu atzinību guvušajai latviešu spēlfilmai "Vogelfrei" (2007).

Šobrīd Gatis Šmits izvirzīts Teātra balvai nominācijā "Gada režisors" par iestudējumiem "Augļu koks ir Jāzeps" Latvijas Nacionālajā operā un "Tas notika ar viņiem" Jaunajā Rīgas teātrī, kā arī laikraksta "Diena" gada balvai kultūrā kā viens no režisoriem spēlfilmai "Vogelfrei"(2007).

Mūzikls "Les Misérables" ir otrais visilgāk rādītais mūzikls Brodvejas vēsturē. Līdz šim mūziklu "Les Misérables" noskatījušies 53 miljoni cilvēku 38 pasaules valstīs 23 valodās. Mūzikls "Les Misérables" veidots pēc Viktora Igo izcilākā un ievērojamākā romāna "Nožēlojamie" motīviem un ir viens no visu laiku veiksmīgākajiem uzvedumiem pasaulē, kas savu pirmizrādi piedzīvoja 1980. gadā Parīzē, un tiek iestudēts joprojām. Tam mūziku komponējis Klods-Mišels Šonbergs, libreta autors – Alēns Bublils.

Latvijas iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Normunds Vaicis, scenogrāfs Rūdolfs Bekičs (Austrija), savukārt horeogrāfs – Alberts Kivlenieks.: Mūzikla tekstus atdzejo dzejnieks Kārlis Vērdiņs un filoloģijas doktors Viktors Freibergs. Gan Latvijā, gan ārzemēs augsti novērtētais Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris skatītājiem atskaņos komponista Kloda-Mišela Šonberga lielisko mūziku.

Mūzikls "Les Misérables" tiks iestudēts ar "Music Theatre International" (ASV) atļauju.

"Les Misérables" būs trešais "BT 1 Music" producētais mūzikls. 2005. gadā "BT 1 Music" kā producents debitēja ar mūziklu "Mūzikas skaņas", savukārt pērn skatītāju vērtējumam nodeva pasaulslaveno mūziklu "Vestsaidas stāsts", kura izrāžu atkārtojums notiks šī gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!