Sergeja Prokofjeva baleta "Pelnrušķīte" jauniestudējumu Latvijas Nacionālajā operā (LNO), ko veido moldāvu horeogrāfs Radu Poklitaru, neiesaka skatīties bērniem līdz 16 gadu vecumam.
Otrdien preses konferencē Poklitaru nevēlējās neko stāstīt par jauniestudējuma koncepciju, tikai apgalvoja, ka "atklātas pornogrāfijas tajā nebūs".

Baleta "Pelnrušķīte" jauniestudējums veidots kā pasaka pieaugušiem bērniem, kuras darbība risinās arī publiskajā namā. Baleta uzveduma pamatā būs Sergeja Prokofjeva baleta mūzika, kura no trim cēlieniem saīsināta līdz diviem, un tai pievienota uvertīra no Džoakino Rosīni operas "Pelnrušķīte". Prokofjeva mūziku "rediģējis" diriģents Mārtiņš Ozoliņš, kuram tas būs pirmais iestudējums LNO.

Tomēr, kā apgalvo jauniestudējuma veidotāji, arī šoreiz "Pelnrušķīte" būs stāsts par mīlestību no pirmā acu skatiena, meitenes sapņiem un ilgām.

Šarla Perro pasakas "jaukās sapņainās Pelnrušķītes, viņas biklā tēva, nejaukās pamātes, iedomīgo un ķildīgo māsu, dedzīgā jaunā prinča" tēli ir iegūluši daudzu bērnības atmiņās, bet stāsts, kuru izdejos uz LNO skatuves 27. un 28.maijā, būs Poklitaru interpretācija par šo pasaku.

Iedvesmu savai versijai horeogrāfs smēlis 20.gadsimta sākuma kinematogrāfā, tajā figurē "pin-up" māksla, šodienas Holivudas melodrāmas, Amsterdamas "sarkano lukturu kvartāla" atmosfēra un vēl daudzas savstarpēji šķietami neatkarīgas reālijas. Libretā ļoti daudz kas mainījies - vieni personāži izrādījās lieki un pazuda, citi savukārt izbēg tiem skatuvē lemtajai nāvei un laimīgi nodzīvo līdz finālam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!