20. un 21.septembrī Rīgā viesosies Okinavas salu dejas teātris ‘Chura’.
Kā pavēstīja izrādes organizatori, Okinavas dziesmas un dejas teātris “Chura” (tulkojumā „skaistais”) uzstājas ar senās tradīcijās sakņotiem priekšnesumiem. Trupas vadītāja ir Hideko Tamagusuku, Tamagusuku skolas otrās paaudzes pārstāve. Trupu veido tikai sievietes - visas piederīgas Gyokusen grupai, vienai no lielākajām un labākajām Okinavas dejas skolām (kopumā vairāk kā 3000 mākslinieku). Tā ir pirmā profesionālā sieviešu dejas trupa Okinavā.

Okinavas prefektūru veido 50 apdzīvotas un 110 neapdzīvotas salas Japānas dienvidrietumos. Īpaši nozīmīgs ir Ryukyu periods (15.-19.gs.), kad Okinava bija patstāvīga valsts, austrum- un dienvidāzijas valstu ietekmē šeit izveidojās īpaša, atšķirīga kultūra.

“Chura” veido tikai augstas raudzes profesionāļi, kas savus pirmos apmācības soļus spēruši jau agrā bērnībā. Teātra mājvieta ir Okinavas mākslas un kultūras galvenais centrs, tā sauktā „Tradicionālās kultūras dārgumu krātuve”.

Dejas teātris kopš dibināšanas ar priekšnesumiem pārsteigusi visu Japānu, ar vēstniecības atbalstu 1999.gadā viesojusies Korejā, 2000.gada jūnijā Grieķijā, 2001.gada pavasarī noritēja lielā Āzijas tūre, kuras ietvaros priekšnesumus baudīja Bangkokā, Makau, Hongkongā, Filipīnu salās, Kualulumpurā, Singapūrā, Džakartā un Ņudeli.

Latvijai vistuvāk šī unikālā māksla bija 2002.gada vasarā, kad Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Somijā Skandināvijas tūres ietvaros četrdesmit piecu minūšu garo priekšnesumu laikā austrumu kultūras mīļotājiem bija iespēja skatīt arī „Bu no mai” – samuraja deju, kas balstās Okinavā dzimušajā cīņas mākslas karate tehnikā un filosofijā.

Ar Japānas fonda atbalstu Starptautiskā Mūzikas Tradīciju Festivāla „Riga Music” ietvaros “Chura” piedāvā divus neaizmirstamus vakarus: 20.septembrī 19:00 Rīgā, Lielajā ģildē un 21.septembrī 19:00

Ventspilī, kultūras namā „Jūras vārti”. Biļetes iepriekšpārdošanā būs pieejamas no jūnija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!