Uz Eiropas tautu kultūras festivālu "Eiropiāde" Rīgā nākamnedēļ pulcēsies vairāk nekā četri tūkstoši dalībnieku no diviem desmitiem Eiropas valstu. Pirmie no viņiem Latvijā ieradīsies jau sestdien un svētdien.
Eiropiādes starptautiskās komitejas pārstāve Latvijā Indra Filipsone aģentūrai BNS pastāstīja, ka oficiāla ierašanās un delegāciju reģistrācija notiks 21.jūlijā. Pirmie atbraucēji vēlējušies ātrāk ierasties festivāla norises vietā, lai iepazītu Rīgu un Latviju.

Lielākā delegācija pārstāvēs Itāliju un Igauniju, bet mazākā - Grieķiju, no kuras brauks tikai astoņi cilvēki.

Filipsone norādīja, ka viens no diviem grandiozākajiem pasākumiem būs atklāšanas koncerts 22.jūlijā "Skonto" stadionā. "Būs saviļņojošs mirklis, kad iepriekšējie rīkotāji - Sardīnija - ienesīs festivāla karogu un nodos to Latvijai," viņa teica. Pēc koncerta festivāla dalībnieki muzicēs klubos "Četri balti krekli" un "Pomodoro". Arī noslēguma koncerts notiks "Skonto" stadionā 25.jūlijā. Festivālā būs arī dalībnieku forums, kurā katras valsts pārstāvji ar stendiem iepazīstinās citus dalībniekus ar sevi.

Eiropiādes pārstāve arī norādīja, ka šajā pasākumā svarīgākais nav mākslinieciskā kvalitāte, kas arī ir būtiska, bet gan tautu draudzības veicināšana, dažādu kultūru iepazīšana.

Festivāla dalībnieki visas dienas koncertēs sešos Rīgas laukumos - laukumā pie Kongresu nama, Esplanādē, Rātslaukumā, Brīvības bulvārī pie Brīvības pieminekļa, Vērmanes dārzā un Doma laukumā.

Bet 24.jūlijā paredzēts svētku gājiens. Dalībnieki pulcēsies Doma laukumā, lai dotos Brīvības pieminekļa virzienā, bet pēc tam pa Brīvības ielu līdz Dailes teātrim un Sporta ielai. Vēl festivālā iecerēts latviešu tautas kultūras vakars, tautas mūzikas koncerts, ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā un Eiropiādes dalībnieku balle.

Plānots, ka aptuveni 4000 festivāla dalībnieku izmitinās "Skonto" hallei tuvākajās skolās.

Festivāls norisināsies no 21. līdz 25.jūlijam.Eiropiāde šogad notiks 41.reizi, bet Latvijas dalībnieki tajā pirmoreiz piedalījās 1993.gadā. Daudzi no šiem festivāliem notikuši Vācijā un Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!