Izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" svētdien, 26.oktobrī pulksten 17:00 pilsētas notiks divu izcilu poļu mūziķu - komponistu Agatas Zubelas un Cēzara Duhnovska dueta "ElettroVoce" koncerts, portālam "Delfi" pavēstīja "Rīgas mākslas telpas" Intro programmas vadītāja Daiga Dupate.

Savukārt sestdien, 25. oktobrī duets viesosies radio "Naba" studijā. Intervijas sākums pēc 18:00.

Mūsdienu elektroakustiskās akadēmiskās mūzikas duets "ElettroVoce" radās, satiekoties diviem jauniem poļu mūziķiem un komponistiem - Agatai Zubelai (Agata Zubel) un Cezāram Duhnovskim (Cezary Duchnovski). Duhnovskim ļoti patikusi Agatas Zubelas radošā darbība gan kā komponistei, gan vokālistei, un Agata savukārt esot savaldzināta ar datora kā jauna mūzikas instrumenta iespējām, - draudzība un muzikālā sadarbība veidojusies viegli. Ilgu laiku mākslinieki koncertu programmās rakstījuši tikai savus vārdus, bet 2004. gadā, dodoties uz starptautisku jaunās mūzikas konkursu Amsterdamā (Nīderlandē), Cēzara Duhnovska dzīvesbiedre Iza duetam devusi nosaukumu "ElettroVoce". Kā saka abi mākslinieki, termins "ElettroVoce" ir ļoti atbilstošs, jo sevī apvieno vokālās tehnikas, datora izmantojuma un arī elektrības jēdzienus.

Savos darbos komponisti nenošķir klasiskās un modernās performances pasaules. Duhnovskis uzskata, ka joprojām jauna skaņdarba pamatā ir klasiskās mūzikas pamatelementi, skaidra formas konstrukcija un polifonijas izjūta. Dueta mērķis ir atrast zelta vidusceļu starp teksta un mūzikas valodu. Viņš atzīst, ka tas ir ļoti grūti - vienmēr kāds no šiem līmeņiem gūst virsroku. Tādēļ "ElletroVoce" repertuārā ir dažādi skaņdarbi - ar izceltu vai slēptu vārdisko kontekstu.

Dueta koncertdarbībā liela loma ir improvizēšanai gan vokāli, gan elektroniski. Katru uzstāšanos duets cenšas veidot atšķirīgu, veidojot koncerta programmu kā vienu lielu kompozīciju. Mākslinieki arī uzskata, ka nevienam no viņu iestudētajiem skaņdarbiem vēl nav gala varianta - tie top ar katru koncertu labāki.

"ElettroVoce" ar saviem un citu laikmetīgās mūzikas autoru darbiem uzstājušies Vācijā, Īrijā, Itālijā, Beļģijā, Nīderlandē, Šveicē, Ukrainā un Krievijā, kā arī saņēmuši vairākus augstus apbalvojumus. 2005. gadā "ElettroVoce" saņēma apbalvojumu kā labākais mūsdienu elektroakustiskās mūzikas duets prestižajā Starptautiskā izpildītāju konkursā "Gaudeamus" Nīderlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!