Par skumjo šoreiz ne. Lai pārdoto biļešu, izdalīto ielūgumu un kopējā apmeklētāju skaita vienādojums šoreiz paliek otrajā plānā. Jo visiem, kas 1.decembra vakaru pavadīja LU Lielajā aulā, ir skaidrs, ka, gluži kā tai "VISA" kartes reklāmā par to, kas ir un kas nav nopērkams par naudu, spēja gluži ticami atgriezties 10 - 20 gadus senā mūzikas vēsturē ir visnotaļ lielu ieguldījumu vērta.
Vieta:
Rīga, Latvijas Universitātes Lielā aula

Laiks:
2007-12-01, 20:00

Vērtējums:

Skaņa:

Bauda:

Programma:


Slinkums lasīt? Ielūkojies pasākuma fotogalerijā!

Un šoreiz stāsts nav tikai par "leģendārajiem", pašu mājās acīm redzami ne īpaši pazītajiem britiem "The Wedding Present" - koncerta lielākā veiksme nenoliedzami bija sabalancētā programma un visupirmām kārtām par to parūpējās abas pašmāju "iesildītājgrupas", abas ne mazāk leģendāras kā vakara galvenie varoņi.

Visupirms, pēc nelielas drūzmēšanās uz kāpnēm un dažu elegantu melodiju līdzi-dungošanas radio "Naba" ētera personības - DJ Noras Riekstas uzraudzībā, uz skatuves ar salīdzinoši svaigu repertuāru kāpa Latvijas atbilde "britpop" kustībai - "Satellites LV". Ģitārista/solista Jāņa Žildes atvainošanās klausītājiem par Lielās aulas skaņas īpatnībām un faktu, ka "viss, ko mēs spēlējam, līdz jums nonāk kādu sekundi vēlāk..." bija trāpīga un par to nācās atcerēties visa vairāk nekā trīs stundas ilgā vakara laikā. Taču nevarētu teikt, ka personīgi es ar to nerēķinājos jau iepriekš - pēc salīdzinoši nesenā grupas "Deine Lakaien" akustiskā koncerta šai pat Lielajā aulā (arī radio "Naba" jubilejas koncertu sērijas ietvaros) dzima atziņa, ka diez vai kas skaļāks un ritmiskāks šai milzu zālē varētu izklausīties labi un pieņemami. Taču ja "piedāvājumā" ir džingstošas ausis pēc koncerta un vienlaikus fantastiska atmosfēra un burvīgas gaismu spēles uz zāles stiklotajiem griestiem... Nu, izvēle skaidra.

Izlēkājušies pie 'Dienas gaismas detaļām' un neaizmirstot klātesošos priecēt arī ar savu jaunāko dziesmu 'Pirmais', "Satellites LV" puiši, sajūsmināto klausītāju aplausu pavadīti, vietu uz skatuves dēļiem deva grupai, par kuru viedokļi daļas. Vieni saka, ka tās repertuāru spēcīgi ietekmējusi grupa "The Cure". Citi saka, ka tieši šī pašmāju kolektīva ietekmē grupa "The Cure" ir izveidojusi savu raksturīgo skanējumu... Fakts, ka par grupu "Zig Zag" jau tautā sāk veidoties spārnoti joki un leģendas, ir pašsaprotams, un, vakara gaitā izskanot tādiem opusiem kā šķietami mūžsenais 'Čikens' un salīdzinoši svaigais 'Auto', kuram, kā novēroja šo rindu autors, skatuves priekšā lēkājošais bērneļu pulciņš "vēsi" dziedāja līdzi, sirdi piepildīja tāds labi pazīstams siltums, kā pēc daudziem gadiem uz ielas sastopot skolas biedru.

Tā it kā vēl nebūtu gana, šis koncerts, ko drīzāk varētu nosaukt par kādas neeksistējošas labu draugu un paziņu kopas "burziņu", kur visi viens otru pazīst un kur nav neviena "liekā", savu visaugstāko omulīguma pakāpi sasniedza brīdī, kad uz skatuves kāpa vakara "galvenie varoņi" - britu indīroka klasiķi, "The Wedding Present", un paziņoja, ka turpmāko pusstundu viņi plāno pilnā garumā atskaņot visu sava debijas albuma 'George Best' repertuāru, kurš, vienlaikus ar radio "Naba" piekto gadskārtu, šogad svin savu divdesmitgadi. Pa pusei priecājoties par šo vērā ņemamo muzikālo piedzīvojumu, pa pusei jau noguruši un no apkārt valdošā pozitīvisma noreibušie klausītāji pacietīgi devās līdzi grupas dalībniekiem šai muzikālajā pastaigā pa laiku, kad daļa no klātesošajiem vēl nemaz nebija dzimuši, lai reizumis atzītu, ka "nupat jau būs gana" un pēc mirkļa atkal konstatētu "hei, bet es tiešām nevarēju iedomāties, ka viņi ir tik forši, reizē tik sveši un tomēr - viņi stāv mūsu priekšā, un ir 2007.gads..." Šādas un līdzīgas apkārtējo sarunu drumslas arī vislabāk veido 1.decembra vakara kopainu. Apcerīgs, muzikāli retrospektīvs, visādā ziņā unikāls piedzīvojums, ko grūti nosaukt par koncertu tikai viena iemesla dēļ - reti kad koncerti ir tik vienkārši un reizē saturiski bagāti kā šoreiz. Un lai par mani smīkņā mani draugi un tie, kas, piekrītot viņiem, rauc pieres par vārda "leģendārs" lietojumu mūzikā, taču tā kā blakus vārdiem "un", "bet" un "ka" tieši vārds "leģendārs" ir viens no šā apskata visbiežāk izmantotajiem, tad laikam jau tieši tāds šis vakars arī bija - tāds, par kuru var jūsmot un stāstīt "apcakinātus" stāstus saviem paziņām vēl vismaz gadu. Līdz nākamajai radio "Naba" jubilejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!