2004.gadā astoņi albumi tika pārdoti vairāk nekā piecos miljonos kopiju katrs, informē nme.com. Vislabāko rezultātu uzrādījis Ašera ieraksts ‘Confessions’, tam seko Noras Džounsas ‘Feels Like Home’ un Eminema ‘Encore’. Ceturtajā vietā pēc pārdoto disku skaita ierindojas U2 ar ‘How to Dismantle an Atom Bomb’, kam seko Avrilas Lavinjas ‘Under My Skin’.

Labi panākumi bijuši arī Robija Viljamsa albumam ‘Greatest Hits’, Šenijas Tveinas ‘Greatest Hits’ un grupas “Destiny's Child” ieraksts ‘Destiny Fulfilled’.

Pārdošanas apjomu ziņā priekšgalā ir ASV un Lielbritānijas mūziķi. Veikalos pārdoto disku apjomi ir samazinājušies līdz 33,6 miljardiem ASV dolāru, kas ir par 1,3% mazāk nekā iepriekšējā gadā, taču tā vietā ir stājusies ierakstu lejuplādēšana internetā.

Ienākumi no mūzikas pārdošanas dažādos ieraksta formātos ir samazinājušies par 2,6%, savukārt pārdotās mūzikas DVD video formātā apjomi - auguši par 23,3%. Kompaktdisku pārdošanas apjomi ir kritušies par 0,9%, singlu – par 15,6%, bet kasešu – par 36%.

“Šis ir lielākais pieaugums pēdējo piecu gadu laikā,” teikts federācijas pārskatā. “Šīs tendences norāda arī uz vairākiem priecējošiem faktoriem, piemēram, ekonomiskā attīstība, stabils repertuārs, kā arī strauja izaugsme interneta un mobilo sakaru tehnoloģijās.”

“Tomēr vispārējā globālā mūzikas tirgus aina ir ārkārtīgi sadrumstalota. Pirātiskie ieraksti un nelegālā mainīšanās ar failiem nomāc tirgu, un īpaši tas vērojams kontinentālajā Eiropā un Āzijā.”

2004.gadā Lielbritānijā iznākuši 26 000 albumu, salīdzinot ar 33 000 Amerikas Savienotajās Valstīs. Federācijas pārstāvji apgalvo, ka lielā izvēle ir palielinājusi pārdoto mūzikas ierakstu apjomu. Lielbritānijas iedzīvotāji ir pirmajā vietā pēc iegādāto mūzikas vienību skaita, jo katrs brits ik gadu iegādājas vidēji 3,2 mūzikas vienības, salīdzinot ar 2,8 vienībām Amerikā.

Mūzikas ierakstu pārdošanas apjomi Vācijā pirmo reizi pēdējo trīs gadu laikā ir samazinājušies, un šī tendence vērojama arī Francijā, Čehijā, Somijā, Portugālē, Spānijā un Zviedrijā.

Starp Āzijas valstīm izņēmums ir Ķīna, kur rādītāji palielinājušies par 6,8%, savukārt ievērojamu kritumu pieredzējusi Honkonga, Filipīnas, Singapūra un Dienvidkoreja.

Visās valstīs ievērojami auguši rādītāji par lejuplādēto mūzikas vienību daudzumu. Šajā kategorijā pirmrindniece ir ASV ar 142,6 miljoniem lejuplādētu ierakstu, un mūzikas piedāvātāju skaits internetā 2004.gadā ir pieaudzis līdz 230.

Lielākie panākumi internetā piedāvātās mūzikas lauciņā ir bijuši tādiem māksliniekiem kā 50 Cent, Brūss Springstīns, “Coldplay”, “Franz Ferdinand”, Dženifera Lopesa, Džastins Timberleiks, Pols Makartnjs, “Scissor Sisters” un “The White Stripes”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!