Kinoteātrī "K-Suns" 7. martā 14:00 pirmizrādi piedzīvos jauna Latvijas un Igaunijas kopražojuma pilnmetrāžas dokumentālā filma "Friči un blondīnes", portālu "Delfi" informē kinoteātra pārstāvji.
Filmu veidojušas Latvijas un Igaunijas filmu studijas - "Subjektiv Filma" (Latvija) un "Kuukulgur Film" (Igaunija). Pārējie filmas seansi kinoteātrī "K-Suns"plānoti 7. martā 14:00, 8. martā 15:30, un no 9. līdz 12. martam katru dienu 18:50.

Filma stāsta par Baltijas filmu aktieru likteņiem padomju kara tematikas filmās. Filma fokusējas ne tikai uz starmešu gaismās redzamo, bet arī uz šī fenomena ēnas pusēm - kāda bija baltiešu aktieru nozīme ienaidnieka tēla radīšanā padomju kino. Padomju Savienībā kara filmas bija vienlaicīgi gan kases grāvēji, gan propaganda, šīs filmas veidoja spēcīgu, noturīgu ienaidnieka tēlu. Vai galvenais un vienīgais iemesls bija Baltijas aktieru Ulda Lieldidža, Paula Butkēviča, Ģirta Jakovļeva, Vijas Artmanes, Alģimanta Masuļa, Joza Budraiša, Tīnu Āva, Lembita Ulvsaka ārējais izskats, vai arī politiski apsvērumi ar tālejošām sekām?

Aktieri, kuri savā dzimtenē bija pazīstami kā kultūras personības un tēloja jautrus maizniekus vai pasaku filmu teicējus, plašajā Padomju Savienībā kļuva pazīstami kā ļaunuma iemiesojums. Filmā izsekots ienaidnieka tēla attīstībai Padomju filmās un Baltijas valstu aktieru lomai šāda tēla radīšanā, ko neviens līdz šim nav darījis.

"Lielā brāļa komplekss" bija vērojams arī Rietumos - ASV filmās uz nacistu lomām labprāt aicināja britu aktierus. Savukārt Dienvidslāvijas filmās ļaundaru lomas tika atvēlētas nevis serbu, bet slovēņu vai horvātu aktieriem.

Filmas režisors ir Igaunijā pazīstamais un starptautiskos filmu festivālos atzinību guvušais Arbo Tammiksārs, savukārt Latvijas puses producents ir Askolds Saulītis (Subjektiv Filma).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!