Kino "Rīga" 24.janvārī oficiālu pirmizrādi svinēs Kārļa Vītola jaunākā animācijas filma "Velna Fudži", portālam "Delfi" pavēstīja filmas veidotāji.

Savukārt no 25. janvāra kinoteātra repertuārā iekļauta Kārļa Vītola animācijas filmu programma.

Fudži kalnu Japānā ir okupējis Latviešu Velns! Viņš rada latviešu kultūru un ar varu to uzspiež japāņu ciematiem, tādējādi cenšoties iezīmēt vēl neeksistējošas valsts robežas. Kad vienā no ciematiem visi iedzīvotāji tiek noburti par latviešu rakstniekiem Raiņiem, cīņā par Japānu tiek sūtīts godkārīgs Samurajs.

Filma "Velna Fudži" vizuāli ļoti atšķiras no tradicionālās latviešu animācijas.  Tā tapusi Virtuālajā studijā "Urga". Filmas mūzikas autors - Ingus Baušķenieks. 

Filmas režisors un mākslinieks ir Kārlis Vītols, kurš mācījies Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, animācijas jomā darbojas kopš studiju laikiem un ir visu savu filmu režisors, scenārists, mākslinieks, animators un montāžas režisors. 2003.gadā Kārlis Vītols ieguvis maģistra grādu glezniecībā, sarīkojis piecas personālizstādes, kopš 1997.gada piedalījies gandrīz divdesmit grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs.

Eksperimentējot ar kino valodas izteiksmes līdzekļiem, Kārlis Vītols izveidojis savu rokrakstu, kas plašākai publikai kļuva pazīstams ar viņa pirmo lielformāta filmu "Trofeja" (2004). Šī 28 minūtes garā filma tapa piecus gadus, ieguldot personiskos līdzekļus, un galu galā 2004.gada kinoforumā "Arsenāls" tika atzīta par Baltijas skates labāko animācijas filmu, bet Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" nominēta par labāko mākslinieka darbu. Nākamo Kārļa Vītola filmu "Mehānisms" (2007) jau atbalstīja gan Nacionālais Kino centrs, gan Valsts Kultūrkapitāla fonds, turpinājās arī festivālu panākumi - filma "Fetišu dārzs" (2007) tika iekļauta prestižā Oberhauzenes īsfilmu festivāla konkursa programmā.

32 minūtes garā kultūrpasaka "Velna Fudži" ir nākamā Kārļa Vītola filma, kas vienā seansā jau tikusi demonstrēta kinoforumā "Arsenāls" - Baltijas skates atklāšanā.

Visus četrus minētos darbus no 25. janvāra varēs noskatīties kinoteātrī "Rīga" Kārļa Vītola animācijas filmu seansos. Filmas veidotas 2D datoranimācijā ar laika gaitā pilnveidotu oriģinālu mākslinieka tehniku, kas šīs filmas padara par spilgtiem krāsu un nereālu tēlu izvirdumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!