„Jāņa Rozes apgāds” savā ceļojumu grāmatu sērijā „Vēju roze” 7. aprīlī laidīs klajā jaunu darbu „Brīvības grāmata”.
Bagātīgi ilustrētā grāmata vēsta par tās autora Lato Lapsas piedzīvoto un pieredzēto divās pasaules visnebrīvākajās valstīs - Ziemeļkorejā un Turkmēnijā.

Zeme, kur dzelzs priekškars vienmērīgi nosedz visu valsts teritoriju; zeme, kur ārzemnieks ne uz mirkli nepaliek bez vismaz trīs viņam piestiprinātu ‘gidu' uzraudzības; zeme, kur iebraucējam visas uzturēšanās laikā nav iespējas pat uzmest acis vietējai naudai; zeme, kur automašīnas darbina ar oglēm un malku; zeme, kura mūsu dienās visvairāk atgādina Staļina 30. gadu totalitāro padomju elli - ne velti Ziemeļkoreju uzskata par, iespējams, 21. gadsimta pasaules viseksotiskāko valsti, kuru gada laikā apmeklē labi ja viens vai divi Latvijas iedzīvotāji.

Tieši Ziemeļkoreja un tāpat arī Turkmēnija lielā vienprātībā jau gadiem ilgi tiek atzītas par visnebrīvākajām valstīm pasaulē - un arī organizācija „Reportieri bez robežām" abas šīs zemes dēvē par „nemainīgu elli, kur iedzīvotāji ir nošķirti no pasaules". „Brīvības grāmatas" autors Lato Lapsa šo realitāti ir skatījis klātienē un grāmatas 288 lappusēs uzskatāmi un detalizēti izklāsta, kāpēc mūsu bijušā premjera Ivara Godmaņa pārliecība par elli, kurā atrodoties viņš ar saviem kolēģiem, uzskatāma tikai par bērnišķīgu joku.

Turklāt grāmata uzskatāmi parāda - daudzi aprakstīto pasaules nebrīvāko zemju iedzīvotāji to uzskata par gluži ciešamu dzīvesvietu: „Daudzi no viņiem nemaz nejūtas nelaimīgi, ka ir Lielais Brālis, kurš visu zina labāk. Abas šīs zemes uzskatāmi pierāda: no situācijas, kad cilvēks vairs nedrīkst pateikt, ko domā par savas zemes naudu, līdz situācijai, kad iebraucējam šai zemē vairs nemaz neļauj lietot vai pat apskatīt vietējo naudu, ir tikai daudzi, bet ne bezgalīgi daudzi mazi solīši."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!