Vecā gada nogalē "Apgāds Mantojums" izdevis pētnieciskā žurnālista Imanta Liepiņa vairākus gadus tapusī grāmata "Ventspils tranzītbiznesa karš", kurā apkopoti ar Ventspils tranzītbiznesa lielāko un ietekmīgāko uzņēmumu (A/S "Ventspils Nafta", A/S "Latvijas Kuģniecība", A/S "Ventbunkers", SIA "LSF Holdings" u.c.) kontroli un īpašumtiesību pārdali kopš 2005.gada saistītie notikumi.

Grāmatā liela uzmanība pievērsta tiem, kas piedalījušies šajās cīņās par Ventspils tranzītbiznesa nākotni - grāmatā centrālā loma ir tādiem cilvēkiem kā Aivars Lembergs, Oļegs Stepanovs, Rūdolfs Meroni, Edgars Jansons, Valērijs Godunovs un daudzi citi.

Grāmatā detalizētāk nekā tas iespējams presē aplūkotas un izskaidrotas tādas afēras kā 70 miljonu dolāru izkrāpšana no "Latvijas Kuģniecības"  2002. - 2005. gadā un šīs naudas atmazgāšana, "Ventspils stipendiātu" lieta, kā arī rūpnieciskā spiegošana ar vislielāko nelikumīgo telefonsarunu noklausīšanās kampaņu Latvijas vēsturē.

Grāmata veidota kā šķērsgriezums dažādam ar Ventspili saistītam bandītismam, parādot pa kādam noziedzīgajam nodarījumam ikvienā līmenī - sākot ar pavisam primitīvu naftas vada urbšanu, turpinot ar dokumentu viltošanu un beidzot ar korupciju visaugstākajā līmenī. Grāmatā var uzzināt faktus par bēdīgu slavu ieguvušo t.s. "operācijas 'Kurmis' lietu", kā arī to, kāpēc Ventspils mērs tik pēkšņi un negaidīti nonāca cietumā, bet pēc tam tikpat negaidīti tika atbrīvots pat no mājas aresta.

Grāmatas autors atzīmē, ka dažādie notikumi Ventspilī, ko šobrīd jau šķetina dažādas tiesu instances, ir ļoti apjomīgi, tāpēc no katra noziedzīgo nodarījumu veida (krāpšana sevišķi lielos apmēros, dokumentu viltošana, kukuļdošana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, nepatiesu liecību sniegšana u.c.) autors aplūkojis pa vienam šokējošam piemēram. Grāmatā iekļauti fotomateriāli un shēmas.

"Ventspils tranzītbiznesa kara"  rakstīšanā žurnālistam palīdzējis ievērojams skaits avotu, kuru vidū jāmin no Latvijas, Nīderlandes, Kirasao (Nīderlandes Antiļās), Šveices un citām valstīm savāktie dokumenti kopumā vairāk nekā 3800 lappušu apjomā. Grāmatas tapšanas gaitā savus padomus un informāciju snieguši ietekmīgi advokāti, tiesībsargājošo institūciju pārstāvji un citi vadošie eksperti.

Grāmatas tapšanas divu gadu laikā Imants Liepiņš paspējis vienu no grāmatas "varoņiem" - Valēriju Godunovu uzvarēt tiesā, kā arī šoruden cietis divu bandītu uzbrukumā, kurā žurnālistam tika sadurts kakls un nolaupīti datu nesēji (policija žurnālistam piešķīrusi cietušā statusu kriminālprocesā).

"Rakstot es konsekventi pieturējos pie viena principa: balstījos uz dokumentiem, pierādījumiem, oficiālajos valsts reģistros pieejamajiem datiem, bet nevis anonīmām tenkām. Tāpat ļoti palīdzēja tas, ka esmu centies iespējami vairāk notikumos piedalīties pats, līdz ar to varu vēstīt kā aculiecinieks," stāsta Liepiņš.

"Stāsts pārliecina ar neviltoto attieksmi un pārsteidz ar ietvertās informācijas apjomu, no kuras vismaz daļu derētu zināt ikvienam pilsonim, pirms doties uz, piemēram, referendumu vai vēlēšanām. Var just, ka Liepiņš savu stilu slīpējis pēc labākajiem Rietumu paraugiem - viņa rakstītais atgādina Maiklu Mūru vai Noamu Čomski," par grāmatu izsakās tās zinātniskais recenzents, Žurnālistu savienības priekšsēdētājs un "Neatkarīgās Rīta Avīzes" ekonomikas ziņu nodaļas vadītājs Dr. Juris Paiders.

Kā grāmatas redaktors "Ventspils tranzītbiznesa kara" tapšanā palīdzējis vēsturnieks un ekonomikas analītiķis Arnis Kluinis. 

Imants Liepiņš daudzus gadus strādājis medijos, ieskaitot tādus laikrakstus kā "Dienas bizness" un "Neatkarīgā Rīta Avīze". Piedalījies vairāku kriminālprocesu gaitā, sniedzot savu savākto informāciju tiesībsargājošajām institūcijām. Paralēli papildinājis rakstnieka prasmes Amandas Aizpurietes, Gunta Bereļa un Māra Salēja vadītajās literārajās meistardarbnīcās. 2006. gada Prozas lasījumos ieguvis gada labākā debitanta titulu, savukārt literārie darbi tikuši publicēti «Karogā», «Kultūras Dienā» u.c. Kopš pagājušā gada autors nodibinājis un vada žurnālistiskās pētniecības biedrību - bezpeļņas S/O Sabiedriskās Izmeklēšanas Birojs, kas kopā ar Itālijas un Anglijas kolēģiem nodarbojas ar starptautiskiem izpētes projektiem ekonomisko noziegumu, toksisko atkritumu kontrabandas, finansu piramīdas un citu noziegumu apkarošanā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!