"Jāņa Rozes" grāmatnīcās apkopoti dati par pirktākajām grāmatām 2007. gadā un par populārāko lasītāju vidū kļuvusi rakstnieka Paulu Koelju grāmata "Burvja Piezīmes", portālam DELFI ziņo SIA "Jānis Roze" pārstāvji.
Izdevniecība "Jāņa Rozes apgāds" slavenā brazīliešu rakstnieka Paulu Koelju grāmatu "Burvja piezīmes" laida klajā 2007.gadā un pēc tās bija milzīgs pieprasījums. Nācās pat drukāt papildtirāžu, un nav pārsteigums, ka tā ieņēmusi 1. vietu pārdotāko grāmatu topā latviešu valodā.

Grāmatnīcas pārstāvjiem šķiet iteresanti, ka latvieši vēl joprojām ļoti labprāt pērk arī citas Koelju grāmatas – viņa darbs "Alķīmiķis" gada topā ieņēmis augsto 12. vietu, neskatoties uz to, ka "Jāņa Rozes apgāds" to pirmo reizi izdeva pirms desmit gadiem! Tāpat pieprasītas bija arī "Vienpadsmit minūtes" (26. vieta), "Pjedro upes krastā es sēdēju un raudāju" (45. vieta) un "Maktub" (49. vieta).

Kā stāsta izdevniecības un grāmatnīcu pārstāvji - katru gadu kāda grāmata likumsakarīgi vai gluži otrādi, negaidīti, gūst lielu lasītāju ievērību. Jau 2006.gadā bija manāma tendence, ka īpaša interese ir par grāmatām, kas skar mūsdienu norises Latvijā un Krievijā, piemēram, grāmatas par Latvijas miljonāriem, Aivaru Lembergu, Vladimiru Putinu, Romānu Abramoviču. Arī šis gads ir bijis bagāts šāda veida literatūras izdevējiem – 3. vietā starp izdevumiem latviešu valodā ierindojusies Aleksa Goldfarba un Marinas Ļitviņenko sarakstītā grāmata "Disidenta nāve". Šādas literatūras popularitāti vēl arī apliecina fakts, ka pagājušajā gadā noslepkavotās krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas atmaskojošā grāmatu "Putina Krievija" bija desmitajā vietā, bet 2007. gadā tā ieņēmusi 14. vietu. 2007. gada nogalē iznāca vēl viena Poļitkovskas grāmata "Krievijas dienasgrāmata".

Savukārt piektā pirktākā grāmata šogad bijusi skandalozā "Tiesāšanās kā ķēķis", kas ne tikai izraisīja lielu tautas interesi un neapmierinātību, bet lika arī drošības iestādēm pievērst lielāku uzmanību Latvijas tiesu sistēmai.

Advokāta Andra Grūtupa sarakstīto grāmatu "Ešafots" pirktāko grāmatu saraksta sastādītāji sauc par vienu no gada lielākajiem pārsteigumiem. Vēsturiskā grāmata stāsta par būtisku prāvu 20. gadsimta Latvijas tiesu vēsturē, kas šķīra veselu laikmetu: tautas, valstis un iekārtas. Latviešus vēl joprojām interesē pret mūs tautu nodarītās netaisnības, tāpēc arī "Ešafots" ieņēmis 4. vietu.

Tomēr vēl pārsteidzošāki šķiet romāna "Sievietes un mīļākie" panākumi, grāmata ierindojusies otrajā vietā. Lietuviešu rakstnieks Edmunds Katans savulaik riskējis ar visu savu kapitālu, lai Lietuvā izdotu savu romānu.

Pirktāko grāmatu desmitniekā iekļuvusi arī viena grāmata kulinārijas mīļotājiem, astotajā vietā 2006. gadā izdotā "Gardēža pavārgrāmata".

Atziņu, citātu, anekdošu krājumi un praktiskās psiholoģijas grāmatas šogad bijušas negaidīti lielā cieņā. Piemēram, 6. vietā ierindojusies praktiskās psiholoģijas grāmata "Es", bet 9. vietā ir filozofiska satura literatūra, ko arī var uzskatīt par personību attīstošu lasāmvielu – "Briedums. Atbildība būt pašam sev".

Par populārāko bērnu grāmatu kļuvusi pēc Volta Disneja studijas multiplikācijas filmas "Cars" veidotā grāmata un uzlīmju albums "Vāģi"

Pirktāko grāmatu saraksts:

1. P. Koelju 'Burvja Piezīmes' (Jāņa Rozes apgāds)
2. E. Katans 'Sievietes un Mīļākie' (Tapals)
3. A. Goldfrabs, M Ļitviņenko 'Disidenta Nāve' (Dienas grāmata)
4. A. Grūtups 'Ešafots' (Atēna)
5. J. Brūklenis 'Tiesāšanās kā ķēķis. Advokāta Gūtupa "sakārtošanas" receptes'(Baltic Screen)
6. F. Vehters 'Es' (Jāņa Rozes apgāds)
7. K. Makkalova 'Pieskāriens' (Zvaigzne ABC)
8. 'Gardēža pavārgrāmata' (Jāņa Rozes apgāds)
9. Osho 'Briedums. Atbildība būt pašam sev'(Sētava)
10. A. de Sent-Ekziperī 'Mazais Princis' (Zvaigzne ABC)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!