Galerijā "Betanovuss" pie AB dambja no 15. oktobra līdz 15. novembrim ir apskatāma izstāde "Arhitektūras skati - mūsdienu Francijas skatuves arhitektūra", portālam "Delfi" pavēstīja izstādes veidotāji.
Izstāde, kurā skatāmas Žana Nuvela, Kristiāna de Portcamparka, Dominika Perro un daudzu citu izcilu franču arhitektu projektētās koncertzāles, filharmonijas un teātri, veidota Francijas dalībai Starptautiskajā arhitektūras biennālē Sanpaulu 2007.gadā.


Biennāles ekspozīcija pielāgota ceļojošas izstādes formātam un savu ceļojumu sāk Rīgā.

"Izstādei, kas veidota no lielformāta projekcijām un elektroniskās informācijas ierīcēm individuālai lietošanai, ir divi galvenie uzdevumi. Pirmais ir izteikt teātru un citu kultūras iestāžu izaicinājumus mūsdienu arhitektūras kontekstā. Modernā 'dzīvā māksla' palīdz izskaidrot tās stilu dažādību un attīstību, komplekso un pārsteidzošo kultūras sajaukumu starp mākslas izpausmēm. Otrs izstādes uzdevums ir izcelt skatuves iestudējumu vajadzībām jaunuzceltās ēkas kā Francijā, tā ārpus tās. Izstāde ataino trīsdesmit četrus arhitektoniskos risinājumus, trīsdesmit četras atsauces uz neskaitāmiem seniem un moderniem mītiem, pastāstot oriģinālu stāstu par šo ēku jauno statusu pilsētvidē un to sociālo ietekmi," raksta izstādes kurators, arhitekts, žurnālists un kritiķis Rafaels Magrū (Rafaël Magrou).

"Pasauli pārņēmusi savāda apsēstība būvēt koncertzāles. Visā pasaulē šobrīd tiek plānotas vai būvētas aptuveni 160 koncertzāles. Prestižs, vecu un jaunu pilsētu sacensība, iespējams, ir racionālāks izskaidrojums nekā pēkšņa vēlme klausīties bezcerīgi ierobežotu repertuāru," tā izstādes aprakstā norāda Žans Vermeils, mūsdienu arhitektūras un mūzikas kritiķis.

Izstādē "Arhitektūras skati - mūsdienu Francijas skatuves arhitektūra" pirmo reizi vienkopus ir apskatāmas topošās Latvijas koncertzāles - Rīgas koncertzāle, "Lielais Dzintars" Liepājā, Ziemeļkurzemes centrs Ventspilī un Austrumlatvijas koncertzāle Rēzeknē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!