Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā atklāta pasaulē pirmā "dzīvo gleznu" galerija, kurā mākslas darbu tēli enerģiski kustas un sarunājas ar apmeklētājiem.
Pateicoties jaunākajām datortehnoloģijām, galerijā "atdzīvināti" 62 mākslas darbi, kuru skaitā ir tādi šedevri kā Leonardo da Vinči "Mona Liza" un "Pēdējais vakarēdiens", kā arī Jana van Eika "Arnolfīni laulības".

"Dzīvās galerijas" īpašnieki tādā veidā cer jaunā gaismā parādīt vecos šedevrus un ieinteresēt par mākslu bērnus, kuriem citādi izstādes apmeklējums varētu šķist sauss un garlaicīgs.

Mazi bērni, kam grūti novērtēt mākslas vērtību, tagad vienkāršā un jautrā veidā var izprast šos izcilos darbus, ar tiem sarunājoties.

Kāda bērnudārza audzinātāja, kas uz galeriju bija atvedusi savus mazos audzēkņus, sacīja, ka šī jaunā tehnoloģija ļauj bērniem vieglāk koncentrēties uz gleznām.

"Agrāk bērni ātri nogura skatīties uz gleznām un klausīties garlaicīgus paskaidrojumus. Tagad viņiem tas šķiet jautri, jo viņi var patiešām ar tām sarunāties," sacīja 36 gadus vecā bērnudārza audzinātāja Džuna Hjunhē.

Kad kāds mazais apmeklētājs uzdeva Monai Lizai jautājumu, kādēļ viņai nav uzacu, slavenā noslēpumainā smaida īpašniece no gleznas viņam paskaidroja, ka tāda tolaik bija izpratne par skaistumu.

"Dzīvās galerijas" darbinieki apgalvo, ka pasaulē šī ir pirmā mākslas galerija, kas izmanto šo IT koncepciju, un viņi plāno to eksportēt uz citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!