Pieminot mūsu tautas traģēdiju - 1949.gada 25.marta depotāciju, Liepājas muzeja nodaļā "Liepāja okupāciju režīmos" (K.Ukstiņa 7/9) skatāma gleznotājas Tatjanas Goldmanes Jaunzemes(1916.-1992.) darbu izstāde "Sibīrijas zīmējumi", portālam "Delfi" pavēstīja muzeja pārstāvji.
Izstādē skatāmi 19 zīmējumi - asprātīgs izsūtīto darba un ikdienas sadzīves attēlojums, kā ūdens vešana ziemā ar vēršiem, vakarēšana jeb 'večerinka', Lieldienu svinēšana.

Darbi tapuši laikā no 1951. līdz 1953.gadam. "Talantīgās mākslinieces darbi ir ļoti vērtīgi. Tos var nosaukt arī par smiekliem caur asarām. Tie ir sava laika liecības", saka mākslinieks Zigmunds Vilnis.

Māksliniece dzimusi 1916.gadā Cīravas "Ķēniņos". Mācījusies skolā Liepājā, vēlāk uzsākusi studijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā, taču pasniedzēju rosināta pārgājusi pie gleznotājiem. Viņas mīļākie pasniedzēji bija Konrāds Ubāns, Kārlis Miesnieks un Valdemārs Tone.

Karš neļāva pabeigt studijas - nepabeigts palika pēdējais kurss un diplomdarbs. Tatjana atgriezās Cīravā un slimā tēva vietā vadīja "Ķēniņu" saimniecību līdz 1949.gada 25.marta deportācijai. Uz Omskas apgabalu Tatjanu aizveda vienu, jo pēc viņas lūguma slimo pusparalizēto tēvu čekisti no saraksta izsvītroja. Vēl pirms nāves tēvs aizsūtīja meitai uz Sibīriju krāsu zīmuļus un zīmēšanas bloknotu. Šajā bloknotā saglabājušies zīmējumi skatāmi izstādē.

Izstādē bez zīmējumiem eksponētas ar vairākas eļlas gleznas - pašportrets, portrets, kas Sibīrijā gleznots uz atsūtītās paciņas finiera vāka, mākslinieces bērnu portreti.

Izstāde būs skatāma līdz 30.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!