Nolaupītie norvēģu ekspresionista Edvarda Munka darbi, ko policijai ceturtdien izdevās atrast pēc vairāk nekā divu gadu meklējumiem, ir bojāti.
Uz audekla gleznotajam darbam "Madonna" ir izplēsti divi caurumi, kas kopā ir 20 kronu monētas lielumā, laikraksta "Aftenposten" interneta versijā citēts Munka muzeja direktores Ingebjergas Idstijas teiktais. 20 kronu monētas diametrs ir 27,5 milimetri.

Viņa norādīja, ka gleznas bojājums ir kreisajā apakšējā stūrī un ka salauzts esot arī rāmis, uz kura audekls ir uzstiepts.

Vienā stūrī bojāts arī darbs "Kliedziens", kas ir gleznots uz dēļa. Idstija sacīja, ka bojājums varētu būt radies trieciena ietekmē, tā vietā ir nedaudz nolobījusies krāsa un tas esot redzams pat ar neapbruņotu aci.

Piektdien savu darbu sāk ekspertu komisija, lai noteiktu citus abu gleznu iespējamos bojājumus, ko varētu būt radījusi noskrāpēta krāsa vai glabāšana nepiemērotos apstākļos un kas nav saskatāmi uzreiz.

Muzeja direktore sacīja, ka pārbaužu dēļ abas gleznas pagaidām vēl netiks eksponētas.

Pēc šokējošās gleznu nolaupīšanas 2004.gadā, Munka muzejā ir kardināli pastiprināti drošības pasākumi. Oslo pilsēta ir izmantojusi aptuveni 40 miljonus Norvēģijas kronu (3,5 miljonus latu), lai uzlabotu muzeja dārgumu glabāšanas drošību.

Divi bruņoti vīrieši kapucēs 2004.gada 22.augustā iebruka Munka muzejā Oslo, pārsteigto apmeklētāju klātbūtnē piedraudot muzeja darbiniekam ar ieroci un nolaupot abas gleznas.

Par saistību ar gleznu nolaupīšanu šogad tika notiesāti pieci apsūdzētie, bet faktiskie laupītāji vēl aizvien nav notverti.

Munks ir uzgleznojis vairākas abu šo darbu versijas, un daudzi uzskata, ka "Kliedziens" ir viņa svarīgākais darbs. Kritiķi uzskata, ka jaunu mākslas virzienu iedvesmojošā glezna, kurā redzams par ikonu kļuvušais cilvēks ar kliedzienā atvērto muti, simbolizē mūsdienu cilvēku, kuram uzbrukušas eksistenciālisma bailes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!