Neilgi pēc tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosināja krimināllietu par Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas amatpersonu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, slimnīcas direktors Valdis Zatlers ar sievu noslēdzis laulību līgumu, kas paredz - laulāto manta ir šķirta, sestdien informē laikraksts "Diena".
Līdzīgu līgumu ar sievu jūnijā parakstījis arī bijušais veselības ministrs un neiroķirurgs Āris Auders, kurš turklāt sievai atdāvinājis visus savus īpašumus. Par Audera dubultmaksājumiem ierosināto krimināllietu KNAB šīs nedēļas sākumā nodeva prokuratūrai.

Krimināllietu par slimnīcas amatpersonu varbūtējām tīšām darbībām mantkārīgā nolūkā, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, KNAB ierosināja nevis pret kādu konkrētu cilvēku, bet par faktu pēc Audera iesnieguma.

Tajā viņš norādīja uz iepirkuma likuma pārkāpumiem slimnīcā, kā valstij nodarīto zaudējumu minot 200 000 latu. Patlaban KNAB pasūtījis neatkarīgiem revidentiem veikt slimnīcas saimnieciskās darbības revīziju, notiek arī slimnīcā izmantoto medicīnisko tehnoloģiju, materiālu un medikamentu ekspertīze, "Dienu" informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Laulību līgumi nosaka īpašuma piederību laulāto starpā - visbiežāk, lai izvairītos no strīdiem par mantas dalīšanu šķiršanās gadījumā. Nevar izslēgt, ka arī pēc šāda līguma no Audera vai Zatlera kompensācijas tomēr varētu piedzīt, pauda krimināltiesību eksperts Andrejs Judins, šādu iespēju gan pieļaujot vien teorētiski, jo pirms tam būtu jāpierāda līguma slēgšanas nolūks. Pierādīt motīvus nav vienkārši - tas tikpat kā ir neiespējami, uzskata arī advokāts Andris Grūtups.

Starp Zatleru un viņa sievu Lilitu laulību līgums noslēgts šā gada 7.martā, liecina publikācija Latvijas Vēstnesī. Tas noticis desmit dienas pēc krimināllietas ierosināšanas. Līgums precizē, ka Zatleres īpašums - 1999.gadā pirkts dzīvoklis - ir viņas atsevišķa manta, liecina ieraksts Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā. Zatlers "Dienai" apgalvoja, ka līguma slēgšanai ar krimināllietu neesot nekāda sakara. Tas bijis nepieciešams, "lai būtu kārtība mājās".

Auders ar sievu Agiju dāvinājuma līgumu noslēdzis 18.jūnijā. Auders no sarunas ar "Dienu" atteicās. "Es esmu privātpersona, un man jums nekādi komentāri nav jāsniedz," viņš noskaldīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!