Ar parka svētkiem „Ziedoņdārza stāsti" piektdien, 17.aprīlī Latvijas Kultūras koledža (LKK) aizsāk Mākslas Dienu tradīciju Ziedoņdārzā. Svētku sākums - 14:00, portālu "Delfi" informē LKK pārstāvji.
„Lai gan Ziedoņadārza nosaukumu deva tā izveidotājs Andrejs Zeidaks, šī rajona iedzimtie zina tā skaidrojumu. Tas ir īpaši lielais ziemciešu īpatsvars dārza apstādījumos, kas katru pavasari pārsteidz ar savu košo atdzimšanu. Un ziemcieši paplašinātā nozīmē esam arī katrs mēs, šajos platuma grādos dzīvojošie, kuri, neskatoties uz ģeogrāfiskiem, sociālajiem un politiskajiem apstākļiem, ik pavasari mostamies pārsteidzoši mundri un harmoniski," par pasākuma koncepciju stāsta mākslas zinātniece Ieva Kulakova.


Svētku „Ziedoņdārza stāsti" centrā būs ap parku dzīvojošo radošo personību - Aivara Vilipsona, Jura Kulakova, Valta Kleina, Ievas Kulakovas, Jāņa Johansona u.c. - stāsti par Ziedoņdārzu. Tāpat svētku ietvaros būs iespēja noskatīties vairākus dzejas iestudējumus, laikmetīgās dejas izrādi „Pieradinātie", kā arī klausīties jauno mūziķu grupu koncertu. Būs aplūkojamas vairākas foto izstādes - „Ziedoņdārza gaismas", „Ziedoņdārza portreti", „Viena diena Ziedoņdārzā", kā arī izstāde „30. gadu reklāmas parodijas" un gleznotāja Ilgvara Zalāna "action - painting" performances foto un video dokumentācija.


imageFoto galerija: Zalāna "action - painting" performance



imageFoto galerija: fotoakcija "Viena diena Ziedoņdārzā"

Svētku laikā notiks radošas darbnīcas un rotaļas arī parka mazākajiem apmeklētājiem. Savukārt kultūrvēstures interesenti varēs doties gida vadītās ekskursijās pa parku un izzināt Ziedoņdārza noslēpumus.

„Ziedoņdārza stāsti" noslēgsies ar J. Kulakova kantātes „Mīlestībā viļņo krūts" fragmentu atskaņojumu ar autora piedalīšanos. 

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) organizēto Mākslas Dienu oficiālais sākums paredzēts 18. aprīlī Rīgas Cirkā, kur Eiropas Cirka dienai veltītā pasākuma laikā stafete tiks nodota māksliniekiem. Cirkā notiks vairāki šī gada Mākslas dienu pasākumi, turklāt cirks izvēlēts kā šī gada Mākslas Dienu tēma. 

18.aprīlī Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljonā tiks atklāta Foto izstāde ''Tirgus blūzs I". Šī kolekcija ir pagājušo Mākslas Dienu aktivitāšu auglis. Šajā dienā savu darbnīcu durvis interesentiem vērs arī Mārupītes tēlniecības parka mākslinieki un Mākslas Dienas tiks atklātas Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā.

LKK Mākslas dienas „Ziedoņdārza stāsti" programma 17. aprīlī:

14.00 - 15.00             Atklāšana
14.30 - 17.00             Mūzikas ceļš
Jauno mūziķu muzicēšana Ziedoņdārza alejās
14.00 - 19.00             Fotografēšanās
Pasākuma apmeklētāju fotografēšanas pie fona objektiem 30. un 70. gadu stilā

14.00 - 20.00             Izstādes:
Gleznotāja Ilgvara Zalāna action-painting performance - foto un video dokumentācija.
Ziedoņdārza stāsti - multimediāls projekts - ap parku dzīvojošo radošo personību (Aivars Vilipsons, Juris Kulakovs, Valts Kleins, Ieva Kulakova, Jānus Johansons u.c.) stāsti par Ziedoņdārzu.
Ziedoņdārza portreti
Ziedoņdārza gaismas
Viena diena Ziedoņdārzā - studentu fotoakcijas Ziedoņdārzā noslēguma izstāde.
30. gadu reklāmas parodijas - reklāmas ideju piedāvājumi, kas balstīti 30.gadu reklāmas stilistikas pētījumos
Ziedoņdāza apkārtnes skolu skolēnu darbu konkursizstāde
Zīmējumi un fotogrāfijas par A. Čaka un I. Ziedoņa darbu tēmām un Ziedoņdārzu

15.00 - 15.30 Tradicionālā muzicēšana un dziedāšana
15.00 - 16.30 Rotaļas un radošās darbnīcas bērniem un jauniešiem
15.00, 16.00 Ziedoņdārza kultūrvēsture - pastaiga gida vadībā
16.30 - 17.00 Dzejas uzvedums - Imants Ziedonis
17.00 - 18.00 Jauno mūzikas grupu koncerts
18.00 - 18.30 Dzejas uzvedums - Aleksandrs Čaks
18.30 - 19.00 Mūsdienu dejas uzvedums
19.00 - 19.30 Ziedoņdārza patriotu parāde - pasākuma dalībnieku un apmeklētāju organizēts gājiens Rīgas 6. vidusskolas pūtēju orķestra pavadībā no A. Čaka pieminekļa pa Ziedoņdārza alejām līdz skatuvei sporta laukumā
19.30 - 20.00 Noslēgums - fragmenti no Jura Kulakova kantātes „Mīlestībā viļņo krūts" ar autora piedalīšanos.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!