Šogad Latvijā pirmo reizi norisinājās fotogrāfijas Gada balvas konkurss, kura organizētājas – nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" iecere atšķirībā no dažādiem citiem neliela mēroga konkursiem bija izteikt pateicību gan fotomāksliniekiem un reportieriem, gan dizaina un reklāmas foto speciālistiem, gan radošiem cilvēkiem, kas rīko foto izstādes, izdod grāmatas, visbeidzot – kas visu savu mūžu veltījuši tieši fotogrāfijai, portālu "Delfi" informēja organizācijas pārstāvji.
Šo trešdien, 25. oktobrī, notika pirmā šāda rakstura konkursa laureātu apbalvošana. No aptuveni 270 pieteikumiem dažādās konkursa kategorijās balvas – metālmākslinieka Valda Štrāla darinātu simbolisku balvu, kā arī naudas prēmiju, – saņēma divpadsmit autori.

Konkursa organizators, nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns īsi pirms apbalvošanas ceremonijas sacīja: "Foto Gada balvas konkurss šogad notika pirmoreiz un tieši tāpēc mani pārsteidza, – protams, patīkami – ka interesentu un dalībnieku ir bijis tik daudz un galu galā arī māksliniecisku labu darbu bija ne mazums. Skatoties iesniegtās fotogrāfijas, manī vēl vairāk nostiprinājās iespaids, ka fotogrāfs savā veidā ir mednieks – mirkļa un sajūtas ķērājs. Iespaidojoties no šīs atklāsmes, mēs arī izgatavojām simboliskas balvas konkursa uzvarētājiem. Manuprāt, tieši tāda ir viņu loma – paspēt noķert vērtīgu pērli, mazumiņu tagadnes, pirms tas pazūd laika jūras viļņos."

Autorfotogrāfijas kategorijā 1. vietu šogad ieguvis daugavpilietis Alnis Stakle par foto sērijām "Vieta sapņiem" un "Dzīves telpa – Daugavpils", 2. vietu žūrija piešķīra Ievai Jerohinai par sēriju "Satiktie", bet 3. vietu pelnījis Juris Kalniņš par sēriju "Vidzeme pavasarī. Aerofoto".

Dokumentālās fotogrāfijas kategorijā galveno balvu ieguvis Jānis Saliņš no fotoziņu aģentūras F64 par sēriju "Rīgas vingrošanas skola", 2. vietu – Rūta Kalmuka par sēriju "Darba spars", bet 3. vieta piešķirta diametrāli pretēji pirmajai vietai, kuras darbos redzami aktīvi, sportiski jaunieši, – šo balvu ieguvis Vilhelms Mihailovskis par veco ļaužu namā uzņemtu fotosēriju "Sedas pansionāts".

Savukārt dizaina un komercfotogrāfijas kategorijā pieteikumu mākslinieciskās un tehniskās kvalitātes dēļ žūrija nolēma piešķirt tikai 1. vietu – Gatim Rozenfeldam par fotosēriju "Detox".

Līdzās minētajām balvām tiek piešķirta arī publikas simpātiju balva fotogrāfam Valtam Kampiņam – viņa fotosēriju "Daba" par interesantāko uzskatīja vairums balsotāju, kas piedalījās publikas simpātijas balvas noteikšanā mājas lapā www.latio.lv

Īpaši karstas diskusijas žūrijai izraisījās par kategorijām, kurās pieteikumu gan bija salīdzinoši maz, taču grūtāk vērtējami – gada fotoizstāde (šo balvu ieguva Zenta Dzividzinska par retrospektīvu izstādi "Es neko neatceros"), fotogrāmata (balva piešķirta radošajai organizācijai "Orbīta" par jaunas grāmatu sērijas pirmo izdevumu "36 EXP. Laila Halilova"), kā arī fotoizstāžu kurators – šo apbalvojumu iegūst Vilnis Auziņš par projektu "Tēla interpretācijas". Projekta ietvaros V.Auziņš rīkojis vairākus nozīmīgus pasākumus ārvalstīs, dodot iespēju arī citu valstu profesionāļiem un interesentiem iepazīties ar latviešu fotomākslu. Pagājušajā gadā projekta izstāde rīkota Santpēterburgā.

Taču viena no konkursa būtiskākajām nominācijām ir Gaismas balva jeb balva par mūža ieguldījumu fotogrāfijas jomā. Šo titulu žūrija bez lielām diskusijām piešķīra fotogrāfam un faktiski vienīgajam foto vēsturniekam Latvijā Pēterim Korsakam.

Latvijas fotogrāfijas Gada balvas žūrijā šogad piedalījās kultūras ministre Helēna Demakova, Valsts kultūrkapitāla fonda padomes priekšsēdētājs un mākslas pedagogs Ojārs Pētersons, mākslas zinātnieces Laima Slava un Alise Tīfentāle, fotogrāfu profesionālo organizāciju vadītāji Gunārs Janaitis un Jaroslavs Šeins, kā arī divi ārvalstu eksperti – pazīstamā itāļu fotogrāfa Olivjero Toskāni dēls, arī fotogrāfs Roko Toskāni un leģendārā fotogrāfa Helmuta Ņūtona fonda kurators Matiass Hārders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!