Valmieras Drāmas teātrī 27. oktobrī pl.18.30, nedēļu pēc šīs Šekspīra lugas versijas Nacionālajā teātrī, notiks Šekspīra traģēdijas "Karalis Līrs" pirmizrāde Valmierā režisora Oļģerta Krodera versijā, portālu "Delfi" informēja Valmieras Drāmas teātra pārstāvji.
Šī luga Latvijā nebija iestudēta ļoti sen, nu tā ar nedēļas starpību tapusi uzreiz divos teātros.

Oļģerta Krodera izrādes pamatā būs garīgs ceļojums, mēģinot atminēt vārdu un rīcības iemeslus, varas un realitātes attiecības, kurā nav nozīmes gadsimtam un vietai. Latvieši šāda veida meklējumu, piedošanas līdzību ierakstījuši Kārļa Skalbes "Kaķīša dzirnaviņu" varoņos. Angļu klasiķis Viljams Šekspīrs lugās neiztiek bez pūļiem, kaujām, āksta tiešuma un nāves, kas uz skatuves Valmierā iemantos metaforisku izteiksmi. Kur tēva cerības, aklums un mīlestība skar tik tuvo cilvēku dzīves.

Karaļa Līra lomā kādreizējais Valmieras teātra un Krodera Hamlets – Rihards Rudāks. Viņa meitas izrādē – Ieva Puķe, Elīna Vāne, Ilze Lieckalniņa. Āksta lomā – Aigars Vilims. Izrāde notiks uz lielās skatuves līdzīgi kā "Idiots", kur skatītāji kopā ar aktieriem atradīsies uz skatuves.

Scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, komponists Emīls Zilberts, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!