Ar gājienu no Daugavas krasta līdz Latviešu biedrības namam 11.oktobrī no plkst.18:00 līdz 19:00 tiks svinēta latviešu kordiriģentu Gido un Imanta Kokaru 85 gadu jubileja, portālu "Delfi" informē Rīgas domes Kultūras departamenta pārstāvji.
Gājienā, kas vīsies cauri Doma laukumam uz Brīvības pieminekļa pusi, Kokarus pavadīs profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", kuri taures nepūtīs vienīgi tad, ja kāds pieteiksies sveikt brāļus Kokarus jubilejā. Gājiena laikā daudzviet Vecrīgā ar dziesmām diriģentus sveiks koru kolektīvi, tai skaitā jauniešu koris "Kamēr...", "Balsis", vīru koris "Gaudeamus" un citi kori.

Gājiens noslēgsies Latviešu biedrības nama Lielajā zālē, kur galvenā uzmanība atvēlēta ne tik daudz garām runām, kā jaunai lapaspusei kora mūzikā – pirmatskaņojumam, Mārtiņa Brauna trīsdaļīgais cikls "Divertisments". Zīmīgi, ka daļu nosaukumi ir – "Mana pasaule skan"; "Brāli" un "Apsveikums". Arī brāļi Kokari solījuši parādīt, ka šo gadu laikā diriģēšanas iemaņas nekur nav zudušas un sveicējiem veltīt pa skaņdarbam Rīgas kamerkora "Ave Sol" skaņās.

Vakarā gan muzikāli, gan tradicionāli Kokarus sveiks ievērojamas Latvijas kultūras dzīves personības un Kokaru laikabiedri, kā arī valsts amatpersonas. Dvīņu brāļi Imants un Gido Kokari dzimuši 1921.gadā Gulbenē. Imants Kokars ir Rīgas kamerkora "Ave Sol" dibinātājs, kā arī ilgus gadus bija Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors (1977-1991). Kopš 1965.gada viņš ir Vispārējo Latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents un daudzu kora festivālu iniciators, starptautisko koru konkursu žūrijas loceklis un meistarklašu vadītājs. Viņa pētnieciskā darbība saistīta ar fundamentālā projekta Latviešu kormūzikas antoloģija 12 sējumos vadīšanu. Imants Kokars ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Mākslinieciskais un sabiedriskais temperaments, iniciatīva un plašais vēriens daudzu mūzikas projektu realizācijā padara viņu par vienu no centrālajām figūrām Latvijas mūzikas kultūrā.

Līdzīgi arī Gido Kokars daudzus gadus ir bijis Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors un piedalījies Rīgas kamerkora "Ave Sol" vēstures kaldināšanā. Astoņas reizes bijis Vispārējo Latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents, viņš ir apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni par devumu Latvijai.

Imants un Gido Kokari ar savu darbu un talantu ir kļuvuši par visas tautas iemīļotiem, pasaules kora mākslas erudītāko lietpratēju apbrīnotiem diriģentiem. Maestro Kokari ir plaša redzesloka mākslinieki, ar savu personību viņi spējuši radošam darbam koros rosināt lielu skaitu cilvēku, un rūpējušies, ka daudzi mūzikas pasaulē Latviju atpazīst, kā spēcīgu un augsta līmeņa kora mūzikas valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!