Par godu režisora Jāņa Streiča 70 gadu jubilejai no 4. līdz 8.oktobrim kinoteātrī "Rīga" ik dienu plkst.18.30 tiks demonstrēta kāda no iemīļotām vai arī nepelnīti aizmirstām Jāņa Streiča filmām, portālu "Delfi" informē jubilejas pasākumu organizatori.
Jāņa Streiča filmu retrospekcijā tiks rādītas: "Svešās kaislības", "Teātris", "Cilvēka bērns", "Tikšanās uz Piena ceļa" un "Carmen horrendum".

Retrospekciju piedāvā Rīgas Kinomuzejs un Nacionālais Kino centrs ar Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva atbalstu.

Kamēr Rīgas Kinomuzejā atvērta multimediālā izstāde Jāņa Streiča mistērijas un apmeklētājiem iespējams arī noskatīties jebkuru no režisora filmām, piecas no tām tiks izceltas īpašā retrospekcijā - uz kinoteātra lielā ekrāna. Retrospekciju atklāj filma "Svešās kaislības" (1983), kuru pats režisors uzskata par vienu no saviem labākajiem darbiem. Filmas darbība norisinās pēckara laika Latvijā un tajā vienu no savām spilgtākajām dramatiskajām lomām ir nospēlējusi Vija Artmane.

Savdabīga road-movie cauri kara virpulim ir filma "Tikšanās uz Piena ceļa" (1985), kas kinoskatītājiem atklāja aktrisi Ināru Slucku. Savukārt filma "Carmen horrendum" (1989) ir pārsteidzoši skarbs un emocionāli smags kontrasts stereotipiem priekšstatiem par Jāņa Streiča daiļradi. Šī "triloģija" piedāvā iespēju jaunām acīm paskatīties uz pēdējos gados faktiski neizrādītajām un piemirstajām režisora filmām.

Retrospekcijā iekļauti arī divi no režisora populārākajiem darbiem - Jāņa Streiča bērnības un viņa dzimtās Latgales esence "Cilvēka bērns" (1991) un spožā Vijas Artmanes benefice filmā "Teātris" (1978).

4.oktobrī uz filmu retrospekcijas atklāšanas seansu kinoteātrī "Rīga" tiek aicināti visi kinostudijas laiku kolēģi un aktieri, ar kuriem kopā Jānis Streičs uzņēmis šīs piecas un arī visas pārējās savas filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!