Ziemassvētku priekšvakarā dienasgaismu ieraudzīs unikāls izdevums – enciklopēdija „Latvijas luterāņu baznīcas”. Kopumā enciklopēdijai būs četri sējumi, no kuriem pirmais tiek izdots šogad decembrī, bet jau nākamās daļas sagatavošana izdošanai tuvojas noslēgumam, ziņo grāmatas izdevēju pārstāvji.
Grāmata ir plašs pētījums par visu 337 esošo un bijušo Latvijas luterāņu baznīcu vēsturi, arhitektūru, mākslu un memoriālo kultūru. Šis ir pirmais tāda apjoma detalizēts pārskats par Latvijas luterāņu baznīcām, ko papildina bagātīgs ilustrāciju un zīmējumu klāsts. Katras baznīcas atrašanās vieta ir attēlota grāmatā ietvertajā Latvijas kartē, tādējādi jebkuram interesentam ir iespēja enciklopēdijā iegūto informāciju papildināt ar paša redzēto uz vietas.

Informācija par baznīcām enciklopēdijā sakārtota alfabētiskā secībā. Izdevuma pirmajā sējumā 472 lappusēs ietverti apraksti par 92 Latvijas luterāņu baznīcām. Enciklopēdija ir latviešu un angļu valodās. Tajā apskatāmas arī Rīgas Ķeizariskā liceja rektora un vēsturnieka Johana Kristofa Broces veidotie Latvijas luterisko baznīcu zīmējumi.

Veidojot enciklopēdiju, autora Vitolda Mašnovska mērķis bija apkopot iespējami plašu informāciju par Latvijas luterisko baznīcu vēsturi, to arhitektūru, mākslinieciskajām un kultūrvēsturiskajām vērtībām, veikt baznīcu ārskatu, interjeru un iekārtas detalizētu fotofiksāciju un to papildināt ar izpostīto vai pārbūvēto baznīcu ārskatu, interjeru un iekārtojuma attēliem. V.Mašnovskis vēlas arī rosināt sabiedrības interesi par baznīcu arhitektūru, sakrālās mākslas un kultūrvēsturiskajām vērtībām, to saglabāšanu un kopšanu.

Grāmatas autors Vitolds Mašnovskis dzimis 1942. gadā. Studējis ekonomiku. Vairākus gadus strādājis žurnālistikā. No 1990. gada – Latvijas Žurnālistu savienības biedrs. Vairāk kā piecpadsmit gadus bijis Tukuma mākslas muzeja ārštata zinātniskais līdzstrādnieks. Vairāku publikāciju par muižu, baznīcu, skolu un kapu vēsturi autors. No 1993. gada Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas darbinieks. Pirms divpadsmit gadiem nopietni pievērsies Latvijas muižu un baznīcu vēsturei. Četru sējumu darba „Muižnieku apbedījumu memoriālā kultūra Latvijā. 16. – 20. gs.” autors. Latvijas Kultūrkapitāla fonda vairāku gadu stipendiāts.

Enciklopēdijas pirmā sējuma atvēršanas svētki notiks 2005. gada 21. decembrī plkst.12.00 Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Konsistorijā (Rīgā, M.Pils ielā 4).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!