Piektdien, 23.septembrī plkst.19.20, pēc vairāk nekā 8 stundu pārbrauciena ar vējdēļiem divi latviešu vējdēļotāji Jānis Preiss un Romualds Zelčs sacensību „Profs Championship” ietvaros sasnieguši Gotlandi, veicot vairāk nekā 140,7 km garu distanci no Liepājas.
Sākotnēji bija plānots, ka sacensībās „Profs Championship” piedalīsies tikai divi sportisti – Jānis Preiss un Larss Āboliņš, kas nedēļu pirms sacensībām noslēdza savā starpā derības. Dažas dienas pirms ekstrēmā piedzīvojuma sacensībām pieteicās arī divi citi Latvijā pazīstami vējdēļotāji – Romualds Zelčs un Ričards Liepiņš.

Tie ir pirmie latvieši, kas sacensību veidā šķērsoja Baltijas jūru līdz Gotlandei! Sportistu drošību nepārtraukti uzraudzīja NBS jūras spēku divi kuģi (krasta patruļas „Lode” un krasta apsardzes „Astra”), uzmanīgi vērojot sportistu pārvietošanos ar speciāliem radariem. Katrs sportists bija aprīkots ar GPS sistēmu un rācijām. Sacensību laikā sportisti ik pēc 50 km drīkstēja nedaudz atpūsties, padzerties un iekost. Ja sportists uzkāpa uz pavadošā jūras spēku kutera pirms distances beigām, viņu diskvalificēja.

Kā stāsta paši vējdēļotāji, sacensības bija plānots veikt no 19.-24.septembrim – dienā, kad gaidāmi visatbilstošākie laikapstākļi šī posma veikšanai. Ar nepacietību sacensību sportisti sekoja līdzi laika prognozēm un ik dienu sazinājās ar NBS jūras spēku pārstāvjiem, lai nolemtu, kad šķērsot Baltijas jūru. Par sacensību dienu tika izvēlēta piektdiena 23.septembris.

Kaut arī bija plānots sacensības uzsākt jau astoņos no rīta, starts tika atlikts neparedzētu apstākļu dēļ. Sportistiem un līdzjutējiem bija jāatgriežas Liepājas ostā iziet pasu kontroli. Plkst.10.50 „Profs Championship” atbalstītājs kompānijas „Elektrosistēmas” direktors Ģirts Vilciņš ar signālraķeti deva startu, saskaņā ar kuru četri sportisti devās ekstrēmajā piedzīvojumā.

Lai gan pēc laika prognozēm likās, ka laikapstākļi ir ideāli – dienvidu vējš ar ātrumu 6-7 m/sek, piekrastē vējš nesasniedza cerēto ātrumu. Veicot vairākus kilometrus tālāk Baltijas jūrā, vēja stiprums palielinājās.

„Patiesībā es pārdzīvoju, ka nebija gaidītās laika prognozes. Taču droši vien ļoti reti ir tā, ka tās piepildās par 100%. Psiholoģiski un fiziski es biju gatavs „Profs Championship”, arī brīdī, kad pieņēmu lēmumu izstāties, jutu, ka ceļu varu turpināt. Lēmumu par izstāšanos pieņēmu nevis kā sacensību dalībnieks, bet gan vairāk raugoties no organizatoriskā viedokļa. Savādāk kopā ar neparedzēto aizķeršanos ar robežsargiem tiktu apdraudēta mērķa sasniegšana citiem dalībniekiem”, atzīst L.Āboliņš.

Pēc vairāk nekā 50 km izstājās arī Ričards Liepiņš, jo starp viņu un pārējiem sportistiem bija izveidojies 10 km liels attālums. Kā atzīst pats sportists, mērķa sasniegšanas vārdā nācās izstāties, kaut arī fiziski viņš vēl varējis turpināt. Problēmas bijušas ar uzglisēšanu - vējš bija par 1.5m/s par vāju.

Ik pa brīdim palielinoties un atkal norimstot vējam, pulksten 18.55 Jānim Preisam un Romualdam Zelčam izdevās sasniegt Zviedrijas teritoriālos ūdeņus, kur tos uzņēma NBS jūras spēku kuteris. Pirmais tos sasniedza Jānis Preiss.

„Mēs bijām gatavi veikt atlikušos 20 km un izkāpt uz sauzemes Zviedrijā. Vēl pat nejutām spēku izsīkumu. Taču mūs pavadošajiem NBS jūras spēku kuteriem nebija atļauts šķērsot Zviedrijas teritoriālos ūdeņus. Tas nozīmēja, ka mums līdz krastam būtu jādodas vieniem pašiem, kas būtu ļoti riskanti un bīstami. Tāpēc sacensību organizētāji pieņēma lēmumu – Gotlande ir sasniegta un sacensības varam beigt”, informē Jānis Preiss.

Pagājušonedēļ Latvijas vairākkārtējais čempions vējdēļošanā Jānis Preiss izaicināja Latvijā ātrāko vējdēļotāju Larsu Āboliņu – kurš ātrāk nokļūs līdz Gotlandei. Starp sportistiem derības šķīra uzņēmējs Ģirts Vilciņš.

Par derību uzvarētāju kļuva Jānis Preiss: „Sacensības „Profs Championship” bija spēku izturības pārbaude un vēl nebijušu emociju piedzīvošana. Derības noteikti nebija galvenās, bet tās vairāk kalpoja par ieganstu, lai mēs dotos ar vējdēļiem iekarot Gotlandi un gūtu neatkārtojamus iespaidus”.

„Man bija liels gods visu nedēļu darboties kopā un vakar startēt ar Jāni Preisu. Tas, ka bija jāatzīst viņa meistarības pārākums, mani nebiedēja, jo galvenais bija sasniegt Gotlandi. Šis mērķis tika īstenots un ierakstīts vējdēļošanas Latvijas vēsturē”, atzīst L.Āboliņš.

Pēc sacensībām „Profs Championship” visi četri sportisti nolēma – nākošgad atkal jādodas šādā ekstrēmā piedzīvojumā. Tikai vēl tālāk, iespējams, uz Zviedriju.

Sacensībās piedalījās Latvijā labus sasniegumus guvuši sportisti vējdēļošanā: Jānis Preiss, kas augustā kļuva par Latvijas čempionu Formula Windsurfing klasē, Larss Āboliņš, kas šī gada sākumā starp labākiem Latvijas vējdēļotājiem uzstādīja ātruma rekordu burāšanā, Zaļā raga salās uzrādot 60 km/h lielu ātrumu, Romualds Zelčs, 5.vieta Latvijas čempionātā, un Ričards Liepiņš, Latvijas Vindsērfinga asociācijas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!